Hvorfor Hedder Det Et Fjernsyn?

Pixabay -

Fjernsyn stammer græsk og latin. Her er det danske ord for TV (television), fjernsyn, sammensat af det græske ord for fjern og det latinske ord for syn. Tele betyder på græsk fjern, mens vision betyder syn på latin. Television - fjernsyn.

Betegnelsen dækker over den teknologi, der gør det muligt at sende levende billeder over stor afstand til apparater, der kan vise dem. Man kan dermed se fjerne ting. Navnet giver dermed nærmest sig selv.

Fjernsynets historie

Fjernsynet fejrer snart 100-års fødselsdag. I 1926 fandt den første offentlige demonstration af fjernsyn sted i et laboratorium i London. Men det var først i 1929, at der blev vist fjernsyn for første gang - og det var som et eksperiment i London.

Den første officielle tv-udsendelse i Danmark fandt sted den 30. oktober 1932, hvor Politiken sendte tværs over Rådhuspladsen i København. Det var dog ikke den store succes på grund af tekniske problemer. 

Der gik nogle år, før der for alvor kom skub i tv-udsendelserne. Her kom Anden Verdenskrig også i vejen, så det var først fra slutningen af 1940'erne og i begyndelsen af 1950'erne, at der for alvor kom et regulært flow i sendingerne.

Op gennem 1950'erne begyndte både antallet af udsendelser og antallet af hjem med fjernsyn at vokse. I 1959 var der dermed registreret 250.510 tv-licenser i Danmark, mens der i 1955 blot var 3.520. 

I 1966 var der registreret 1.096.618 tv-licenser i Danmark, så på 11 år havde flere end en million danske hjem fået fjernsyn. På det tidspunkt levede der 4,77 mio. mennesker i Danmark.

TV-licensen blev siden opdelt i sort/hvid eller farvelicens. Faktisk var der stadig folk, der betalte sort-hvid licens, da licensen blev lavet om til medielicens i 2007.

Tak til avXperten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik, heriblandt en moderne bilradio med bluetooth, et gamer tastatur eller måske et nyt bluetooth headset på avXpertens webshop.