Hvad Er OLED?

Pixabay -

OLED står for organic light emitting diode - eller på dansk: en organisk lysdiode. I modsætning til andre lysdioder er det øverste lag af OLED organisk og har en karbonforbindelse.

Den helt store fordel ved OLED er, at den kan produceres langt billigere, end hvad man kendte fra LCD- eller plasmaskærme. 

OLED er Bedre og billigere

En af de helt store fordele ved OLED kontra LCD-skærme er, at OLED-skærmene har et langt lavere strømforbrug, samtidig med at den har et væsentligt bedre billede. 

OLED-skærmene har omkring det halve strømforbrug af LCD-skærmene, hvor baggrundsbelysningen er konstant. OLED-skærmen har derimod ikke en konstant belysning, men producerer lys i de enkelte pixels, hvilket giver et langt lavere strømforbrug, samtidig med at man får et bedre billede ved det.

Ved introduktionen af OLED-teknologien havde OLED-skærmene en stor udfordring i forhold til levetiden. Den var simpelthen for kort. OLED-skærmenes levetid kunne her ikke matche den fra de almindelige lysdioder, der var på cirka 10 år.

Overfor QLED så giver OLED-skærme et meget bedre sortniveau, mens QLED har en bedre lysstyrke. Netop de to teknologiers fordele og ulemper gør, at fremtidens teknologi ikke helt er afgjort på det punkt.

Ser du meget tv i oplyste rum, så er QLED måske det bedste valg, mens du vil opleve et bedre billede med OLED, hvis du ser tv i et mørkt rum. Det er derfor værd at overveje dit rums belysning, næste gang du skal vælge et nyt TV, så du finder et, der giver dig den bedste oplevelse.

OLED-tv har det med at være dyrere end QLED-tv og 4K-tv, der stadig er de klassiske LED-skærme.

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop finder du et gigantisk udvalg af elektronik samt tilbehør til elektronik, se hele udvalget her: https://www.avxperten.dk/.